Hej igen som ni säkert har märkt så är inte denna blogg längre aktiv för att ta del av vad som händer i projektet så följ oss på Facebook eller instagram under ge makten vidare /Petter

Special Olympic Schoolday

En Fantastisk Otrolig Rolig Glad Dag på IFU Arena 23 april 2019 i Uppsala

Jag var på special Olympics. Jag hjälpte till med att packa saker och svara på besökarnas frågor.

Barnen gjorde allt möjligt där. Allt ifrån fotboll och höjdhopp till skridskor. Min assistent fick vara maskot och ha på sig en stor lodjur-dräkt. Det var kul att se. Vi gick till ishallen sen. Där fanns det ”no fall” som är tak-sele så att personer med funktionedsättningar skridskor få hjälp att stå och skridskor.

Matlagningskurs

Vi åkte buss till Gottsunda där kursen var. Vi bakade syltkakor och schackrutor som är en slags kaka.

Det var inte svårt att baka dem. Det bara var att blanda socker, smör och andra ingredienser. Sen göra en rulle av degen och dela i mindre bitar, göra en grop där sylten kan ligga i, sen ugnen och efter det klart. Inte så svårt! Det blev gott.

På vägen hem tog vi dock bussen åt fel håll så vi kom hem 30 minuter senare än planerat.

Resan till Karlstad

Jag fick ett samtal från mina kollegor som befann sig i Karlstad och besökte föreningen JAG´s ”Vi Vill Bidra”! Jag kunde inte följa med på resan så jag  fick följa dom via FaceTime. 
Mycket handlade om att man kan jobba oavsett hur pass stor funktionsnedsättning man har, tillsammans med sin assistent. Dom visade hur dom jobbade och allt varierade utifrån ork och sin egen förmåga. Det var en deltagare som hade sin dagliga verksamhet på ett café där hon gjorde mackor med hjälp av sina assistenter.
Att ha ett jobb där man får ha sin assistent med sig är en dröm för många att få ha. För att få jobba i ”Vi Vill Bidra” så krävs det att man har assistent. Vi fick mycket idéer vad man kan göra med samma idéform som ”Vi vill bidra” hade. Än så länge får de ingen habiliteringsersättning eftersom reglerna inom daglig verksamhet är sådana.
Hade jag inte haft sådant strul med mitt assistentbolag så hade jag hemskt gärna varit med på resan. Men eftersom jag aldrig vet om jag får med mig någon assistent så beslöt jag mig för att vara hemma. Tråkigt men sant. Men trots allt, så verkar det ha varit bra utan mig med alla utflykter som de fick vara med på. En utflykt som jag skulle vilja ha varit med på är när dom var till Mariebergsskogen. Det var en deltagare som hade en uppgift att göra frågor till en tipspromenad. Varje vecka byttes dom ut till nya bra frågor. Sen får de som går denna spårslinga säker ett nytt bättre flås. Och det blir ju bra för mänskligheten.

Utanför en av arbetsplatserna

Karlstad

Vi var i Karlstad på en intervju med ett arbetsprojekt. Vi var i ett stall där vi besökte en tjej som hade ett café i stallet. Vi var på ett annat café också, Jossans café, som låg i en kyrka. På cafét i kyrkan åt jag en bulle som var jättegod! Det sista stället vi på var en djurpark där dem som var med projektet hade satt upp frågor för en tipspromenad.  Jag åt en hamburgare också som var super, med en perfekt gjord dressing. Gubben som var kock var jättetrevlig och berättade att han var från dalarna.

Projektet hjälpte folk med handikapp som har assistans att få jobba på ”riktiga jobb”, målet var att vara ett alternativ till daglig verksamhet. På hotellet åt jag ännu en god burgare med pommes också, jag drack en starköl och sen vatten. Vi träffade en kompis till Petter som jag träffat innan det här- men som jag inte mins namn på. Dem andra åt någon fiskröra och drack vin. Jag såg också Paralympics landslaget i fotboll på hotellet. Men jag visste inte vilka de var först och trodde det var landslaget i simning. Så därför tog jag aldrig någon bild med dem. Vi hälsade också på en folkhägskola där det hade slagit upp ytterligare ett café där sålde dem mackor på första rasten i en halvtimma.

Intervjuer

Jag har intervjuat Petter och Lotte på mitt jobb. Petter är handläggare och Lotte är projektledare på ”ge makten vidare”. 
Jag ställde lite frågor till dem om vad de tyckte om jobbet om och projektet.  Det var intressant att höra deras svar. 
Det var även intressant att höra om Lottes uppgifter och hennes åsikter om det här projektets mål. Lottes arbetsuppgift är ett hålla ihop gruppen. Hon är chef. Lotte gillar sitt jobb jättemycket.

Ta makten över ditt liv!

Ta makten över ditt liv

Jag åkte till Tierp den 29 jan för att se på Thomas föreläsning ”ta makten över ditt liv”.

Det var mycket snö där så jag fastnade med rullstolen hela tiden. Det var tungt och svårt att ta sig runt. Efter att vi gick in i biblioteket där vi skulle vara så krånglade ljudet från datorn till högtalarna. Tur att det löste sig innan föreläsningen.

Jag tycker föreläsningen var bra. Jag tyckte om biten när han pratade om när han åkte motorcykel.  

Thomas kommer starta en kurs där folk med funktionshinder får jobba på sin självsäkerhet och träna på att säga vad de tycker och tänker.

Fritid för alla dagen

Jag var på Fyrishov lördag 26 januari 12:00-15:00. Jag var guide. Det var mycket barn och vuxna där, säkert 500.

Jag provade på att spela gitarr, boxning, bowling, golf och lite annat. När jag spelade tennis så råkade jag slå upp fjäderbollen i taket så den fastnade…

Olika föreningar som jobbar med personer med funktionsnedsättningar var där och höll i sakerna.

Det bjöds på godis där också det var jättegott!

Roliga Timmen

Vi tänkte göra en grupp som handlar om hälsa och yoga, ja en grupp som handlar om hur man mår bra helt enkelt. Tanken med kursen är att vi ska peppa dig, vilken individ än du nu är, så ska du må bra och att du uppfyller dom mål du vill nå. Det är bara du som bestämmer det, ingen annan.
Vi ska följa matglad appen och yogaappen, där vi gör allt tillsammans och det viktigaste är att vi ska ha det kul ihop.
Vi ska också leka roliga lekar som ger flås och kondition på ett positiv och roligt sätt.
Om du tycker det verkar vara en kul grej så kan ni kontakta Lotte eller Lina på Ge makten vidare.

/Lina

Srattyoga

Vi gjorde en massa övningar som var skitroliga. Vi träffade en tjej som hette Tanja som höll i det. Hon hade fått en stroke eftersom hon hade jobbat alldeles för mycket så att hon hade ”gått in i väggen”. Vi satt i ring och skulle skratta. Vi gjorde också yogaposer som roddbåten, ballongen och någon där man skulle stå på ett ben. Thomas, Lotte och Carola höll på att dö av skratt. Vi avslutade med julmat innan vi gick hem. Det var jättegott!

Ifrån Wikipedia:

Skrattyoga är en yogaform som bygger på fysiska övningar i skratt. Den indiske läkaren Madan Kataria grundade 1995 en skrattklubb och har även beskrivit principerna för skrattyogan i boken Laugh for no reason.